Skip to main content

Pagjumësia ngre rrezikun e sëmundjes së veshkave

Në anën e rrokullisjes, studimet e fundit kanë theksuar cilësinë mbrojtëse të gjumit të një nate të mirë kur bëhet fjalë për efektet kronike të stresit.

Një studim i fundit nga Qendra e Shkencave Shëndetësore të Universitetit të Tennessee në Memfis, TN, tani lidh pagjumësinë me rënien e funksionit të veshkave, dështimin e veshkave dhe një rrezik të rritur të vdekshmërisë.

Drs. Csaba Kovesdy dhe Jun Ling Lu, studiuesit kryesorë të përfshirë në studim, u përqëndruan në rreziqet e paraqitura nga pagjumësia kronike për shëndetin e veshkave, dhe për këtë qëllim ata punuan me një grup të madh të veteranëve amerikanë.

Rezultatet e tyre u prezantuan këtë javë në Shoqërinë Amerikane të Nefrologjisë Javën e Veshkave 2017.

pagjumësia ngre rrezikun e sëmundjes së veshkave

Studiuesit studiuan shëndetin e veshkave dhe të gjithë -Përpjekje rezultatet e vdekshmërisë për një grup mbarëkombëtar prej 957.587 veteranë pa çështje shëndetësore të lidhura me veshkat në fillimin. Nga këto, 41.928 pjesëmarrës kishin pagjumësi kronike.

Për të siguruar konsistencën e rezultateve, janë bërë rregullime për faktorët përkatës ndikues, përfshirë indeksin e masës trupore (BMI), presionin e gjakut, kushtet comorbid dhe statusin socio -ekonomik.

Gjatë një periudhe mesatare vijuese prej 6.1 vjet, 23.1 përqind e pjesëmarrësve të studimit vdiqën, ndërsa 2.7 përqind shfaqën një rënie të përshpejtuar të funksionit të veshkave. Gjithashtu, 0.2 përqind e pjesëmarrësve kishin dështim të veshkave.

Studiuesit vunë në dukje se pagjumësia kronike ishte e lidhur me një rrezik 1.4 herë më të lartë të vdekshmërisë për ndonjë shkak, si dhe një rrezik 1.5 herë më të lartë të rënies së veshkave, dhe një rritje edhe më të shpejtë të rrezikut të dështimit të veshkave: 2.4 herë.

Këto rezultate tregojnë se pagjumësia e qëndrueshme mund të luajë një rol në zhvillimin e sëmundjes kronike të veshkave (CKD), si dhe të shkurtojë jetëgjatësinë në përgjithësi.

‘Efektet pozitive të gjata’ të gjumit

Sipas të dhënave nga Instituti Kombëtar i Diabetit dhe Sëmundjeve të Tretjes dhe Veshkave, përhapja e CKD në popullsinë e përgjithshme të Sh.B.A-së është afërsisht 14 përqind.

Ndër faktorët e njohur të rrezikut për CKD, studiuesit emërojnë mbipesha, zakonet e pirjes së duhanit, diabeti dhe hipertensioni. Nëse sëmundja përparon, mund të kërkojë dializë apo edhe një transplantim të veshkave.

Dr. Kovesdy dhe ekipi sugjerojnë që gjetjet e studimit të tyre duhet të çojnë në një menaxhim më të vëmendshëm të pagjumësisë, pasi kjo mund të ketë përfitime më të gjera të arritjes në planin afatgjatë, dhe të ndihmojë në parandalimin e zhvillimit të kushteve të tjera shëndetësore kronike, të tilla si ckd.

“Pagjumësia kronike është një gjendje e rëndësishme dhe relativisht e zakonshme në mesin e pacientëve me funksion normal të veshkave. Vëmendja ndaj menaxhimit të saj të duhur mund të ketë efekte pozitive të gjata. "

Dr. Csaba Kovesdy

Sidoqoftë, studiuesit pranojnë se janë të nevojshme më shumë studime të thella për të konfirmuar se sa veprime efektive që synojnë pagjumësinë kronike do të ishin në mbajtjen e kushteve të tjera shëndetësore në gji.

"Kjo hipotezë do të duhet të ekzaminohet në studime të dedikuara të ardhshme, përfshirë provat klinike," thotë Dr. Kovesdy.

  • ordersrregullimet e gjumit/gjumit/pagjumësia
  • Urologjia/Nefrologjia

gjumi i pamjaftueshëm rrit rrezikun e diabetit tip 2 tek fëmijët

A mund të ndikojë në 1 orë në gjumë rrezikun e fëmijëve për të zhvilluar diabetin tip 2? Një studim i ri sugjeron kështu.

Në Shtetet e Bashkuara, 1 në 3 persona vlerësohet të zhvillojë diabet tip 2 në një moment në jetën e tyre.

Sëmundja prek burrat dhe gratë e të gjitha moshave, por sipas të dhënave të fundit nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), mbi 5,000 të rinj diagnostikohen me diabet tip 2 çdo vit.

Studiuesit nga Shën Gjergji, Universiteti i Londrës në Mbretërinë e Bashkuar u përpoqën të ekzaminojnë lidhjen e mundshme midis kohëzgjatjes së gjumit dhe rrezikut të diabetit tip 2 tek fëmijët.

Ekipi u drejtua nga profesori i Shën Gjergjit Christopher G. Owen, dhe gjetjet u botuan në revistën Pediatrics.

Siç shpjegojnë autorët e hulumtimit të ri, shoqatat e mundshme midis gjatësisë së gjumit dhe shënuesve të rrezikut për diabetin tip 2 nuk janë studiuar sa duhet.

duke studiuar kohëzgjatjen e gjumit dhe rrezikun e diabetit

Prof. Owen dhe kolegët ekzaminuan 4,525 fëmijë multietnikë të moshës midis 9 dhe 10 vjet, të gjithë ata jetonin në U.K.

Ata morën matjet e trupit të fëmijëve, duke përfshirë lartësinë, peshën, presionin e gjakut dhe bioimpedance – një masë se sa mirë trupi i reziston rrymës elektrike, e cila jep pasqyrë në përbërjen e trupit.

Studiuesit morën mostra gjaku dhe testuan predispozicionin e fëmijëve ndaj diabetit tip 2 duke përdorur një test të glukozës plazmatike.

Shkencëtarët testuan gjithashtu nivelet e fëmijëve të lipideve, insulinës dhe hemoglobinës HbA1c, ndër të tjera.

Insulina është hormoni që rregullon sheqerin në gjak. Një çekuilibër në lipidet e trupit – ose dhjamin e trupit – mendohet se është i përfshirë në komplikime kardiovaskulare për njerëzit me diabet tip 2. Më në fund, HbA1c është treguar se është një shënues i një dëmtimi të tillë të lipideve.

Kohëzgjatja e gjumit u llogarit duke përdorur informacionin e dhënë nga fëmijët. Ata raportuan në kohën kur ata zakonisht shkojnë në shtrat dhe kohën kur zgjohen në një ditë shkollore. Studiuesit e konfirmuan këtë informacion në një nëngrup të fëmijëve, duke përdorur një gjurmues të gjumit me bazë përshpejtuesit.

Prof. Owen dhe ekipi ushqeheshin matjet e trupit, si dhe shënuesit e rrezikut të diabetit kardiovaskular dhe tip 2, në modele të regresionit linear shumëplanësh, duke u rregulluar për konfrontuesit e mundshëm si seksi, mosha, etnia, prejardhja socioekonomike, dhe efekti që shkollat e tyre mund të kenë në rezultatet.

Vetëm 1 orë më pak nga gjumi rrit rrezikun

Në përgjithësi, fëmijët flinin për 10.5 orë në natë, mesatarisht. Studimi nuk gjeti asnjë shoqatë me faktorët e rrezikut kardiovaskular, siç është hemoglobina HbA1c. Sidoqoftë, studimi zbuloi se sa më e shkurtër të jetë kohëzgjatja e gjumit, aq më të larta janë nivelet e yndyrës së trupit të fëmijëve – gjithashtu kanë theksuar një shoqatë studimet e mëparshme.

Për më tepër, hulumtimi zbuloi një lidhje të ngjashme të kundërt midis kohëzgjatjes së gjumit dhe niveleve të insulinës, rezistencës ndaj insulinës dhe niveleve të sheqerit në gjak.

Në fakt, vetëm 1 orë më pak gjumë rriti ndjeshëm faktorët e rrezikut të diabetit tip 2, siç janë sheqeri në gjak dhe rezistenca ndaj insulinës.

"Gjetja e një shoqërimi të kundërt midis kohëzgjatjes së gjumit dhe shënuesve të rrezikut T2D [tip 2] në fëmijëri është roman," përfundojnë autorët. "Studimet e ndërhyrjes janë të nevojshme për të vendosur shkakësinë e këtyre shoqatave, të cilat mund të sigurojnë një strategji të thjeshtë për parandalimin e hershëm të T2D."

Prof. Owen dhe kolegët gjithashtu shtojnë se rritja e gjatësisë mesatare të gjumit gjatë ditës së javës me aq pak sa 30 minuta mund të çojë në një ulje të indeksit të masës trupore (BMI) prej 0,1 kilogramë për metër katror dhe një ulje në rezistencën ndaj insulinës.

"Këto gjetje sugjerojnë rritjen e kohëzgjatjes së gjumit mund të ofrojë një qasje të thjeshtë për uljen e niveleve të yndyrës së trupit dhe rrezikut të diabetit tip 2 nga jeta e hershme […]. Përfitimet e mundshme që lidhen me rritjen e gjumit në fëmijëri mund të kenë implikime për shëndetin në moshën madhore. "

Prof. Cristopher G. Owen

CDC rekomandon që fëmijët midis 6 dhe 12 vjeç të marrin diku midis 9 dhe 12 orë gjumë çdo natë.

  • Tipi 2
  • Shëndeti publik
  • Pediatria/Shëndeti i Fëmijëve

Vitamina D e pamjaftueshme mund të rrisë rrezikun e anemisë tek fëmijët

Hulumtimet e reja të udhëhequra nga hetuesit në Qendrën e Fëmijëve Johns Hopkins sugjerojnë që fëmijët që nuk marrin mjaft vitaminë D mund të jenë në rrezik më të lartë për anemi. Sidoqoftë, ata paralajmërojnë se ndërsa gjetjet e tyre tregojnë një lidhje të fortë, nuk do të thotë se njëra shkakton tjetrën.

Studiuesit raportojnë studimin e tyre, i pari që hulumton në mënyrë gjithëpërfshirëse lidhjen midis vitaminës D të ulët dhe anemisë tek fëmijët, në një botim të fundit në internet të Gazetës së Pediatrisë.

Ata thonë se rezultatet nxjerrin në pah marrëdhëniet komplekse midis vitaminës D dhe hemoglobinës, proteina që mban oksigjenin në qelizat e kuqe të gjakut.

Ata sugjerojnë që vitamina D e ulët mund të lidhet me aneminë përmes disa mekanizmave, për shembull, lidhja mund të jetë mënyra se si vitamina ndikon në prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut në palcën e eshtrave. Ose mund të jetë roli i vitaminës D në rregullimin e inflamacionit imunitar, i cili dihet se shkakton anemi.

Anemia, një gjendje kur trupi nuk ka mjaft qeliza të kuqe të gjakut që mbajnë oksigjen, mendohet se prekin rreth 20% të fëmijëve në një pikë të jetës së tyre.

dhe disa studime të mëdha vlerësojnë se gati 7 nga 10 fëmijët amerikanë nuk kanë mjaft vitaminë D, me rreth 1 në 10 që vuajnë nga mungesa e rëndë.

‘Dyfishoni rrezikun e anemisë’

Për studimin e tyre, ekipi kërkoi lidhje midis vitaminës dhe hemoglobinës në mostrat e gjakut prej mbi 10.400 fëmijë dhe adoleshentë (të moshës midis 1 dhe 21 vjeç ) i cili mori pjesë në Anketën Kombëtare të Provimit të Shëndetit dhe Ushqyerit 2001-2006 (NHANES).

Ata gjetën fëmijë me nivele të ulëta të hemoglobinës në mënyrë të vazhdueshme kishin nivele më të ulëta të vitaminës D, krahasuar me fëmijët që kishin nivele normale të hemoglobinës.

Fëmijët, nivelet e vitaminës D të të cilëve ishin nën 30 nanogramë për mililitër (ng/ml), të përcaktuara si mungesë e butë e vitaminës D, kishin gati dyfishin e rrezikut të anemisë sesa homologët me nivele normale të vitaminës D.

Kur ekzaminuan rezultatet sipas racës, ata gjetën se fëmijët e zinj kishin norma më të larta të anemisë në krahasim me fëmijët e bardhë, dhe nivelet shumë më të ulëta të vitaminës D në përgjithësi, por rreziku adamour mashtrim i tyre i anemisë nuk u rrit deri në nivelet e tyre të vitaminës D ishin shumë më të ulëta se ato të fëmijëve të bardhë.

Hetuesi kryesor Dr. Meredith Atkinson, një specialist i veshkave pediatrike në Qendrën e Fëmijëve Johns Hopkins, thotë:

"Varianca e qartë racore që pamë në studimin tonë duhet të shërbejë si një kujtesë që Ajo që ne mund të konsiderojmë një nivel patologjikisht të ulët në disa mund të jetë krejtësisht e përshtatshme për të tjerët, gjë që shtron disa pyetje interesante në lidhje me qasjen tonë aktuale me një madhësi të përshtatshme për trajtimin dhe plotësimin. " > .

Autorët vërejnë se si dhe janë të rëndësishme për kockat e shëndetshme, ekzistojnë gjithashtu prova që vitamina D luan role të tjera – studimet e fundit kanë gjetur nivele të ulëta të vitaminës janë të lidhura me kancerin, sëmundjet e zemrës dhe imunitetin e shtypur .

Hulumtimi u financua nga Instituti Kombëtar i Diabetit, Sëmundjeve të Tretjes dhe Veshkave.

Në një studim tjetër të botuar në revistën Neurology kohët e fundit, studiuesit sugjerojnë që ngrënia e ushqimeve të pasura me hekur për të parandaluar aneminë mund të ulë rrezikun e çmendurisë.

  • Gjaku/hematologjia
  • Ushqimi/dieta
  • Pediatri/Shëndeti i Fëmijëve

pompat e insulinës ‘më mirë se injeksionet’ për diabetin e tipit 1

Studiuesit thonë se pompat e insulinës janë më efektive në kontrollin e diabetit tip 1 tek fëmijët dhe shkaktojnë më pak komplikime sesa injeksionet e insulinës, pasi kanë përfunduar më të gjatë dhe më të mëdhenjtë Studimi i pompave të insulinës deri më tani.

Sipas studiuesve në Spitalin Princeshë Margaret për Fëmijë në Australi, përdorimi i terapisë së pompës është rritur gjatë 15 viteve të fundit, veçanërisht në fëmijët.

Terapia e pompës përfshin të kesh një kateter të vendosur nën lëkurë për të dhënë doza me veprim të shkurtër të insulinës rreth orës. Pompa e insulinës jep dozën në dy nivele: në shkallën bazale, nivelin normal të insulinës në gjak të nevojshme kur një person me diabet nuk ka ngrënë ose është në gjumë; dhe shkalla e bolusit, niveli i insulinës së nevojshme kur një diabetik ha.

Studimi, botuar në Gazetën e Shoqatës Evropiane për Studimin e Diabetit, analizoi 345 fëmijë me diabet tip 1 që i nënshtrohen terapisë së pompës, dhe të njëjtin numër të fëmijëve që trajtojnë diabetin e tyre me injeksione.

Të gjithë fëmijët ishin të moshës midis 2 dhe 19-vjeç dhe kishin një kohëzgjatje mesatare të diabetit prej 4.1 vjet në fillimin e terapisë së pompës. Periudha mesatare e kohëzgjatjes së ndjekjes për fëmijët ishte 3.5 vjet.

më pak episode hipoglikemike

Rezultatet e analizës zbuluan se përdorimi i pompave të insulinës zvogëloi episodet e hipoglikemisë së rëndë – glukozë në gjak të rrezikshme të ulët – nga 14.7 ngjarje në çdo 100 pacientë në vit, për të 7.2 Episodet.

Numri i ngjarjeve të rënda hipoglikemike te fëmijët që përdorin injeksione të insulinës, ndërkohë, u ngjitën në të njëjtën periudhë, nga 6.8 ngjarje në çdo 100 pacientë në vit, në 10.2 episode.

Për më tepër, shkalla e pranimit për ketoacidozën diabetike ishte më e ulët tek fëmijët që përdorin terapi pompë në 2.3 ngjarje për çdo 100 pacientë në vit, krahasuar me 4.7 ngjarje për çdo 100 pacientë në vit duke përdorur injeksione të insulinës.

Dr. Elizabeth Davis, një profesor i asociuar në Spitalin Princeshë Margaret për Fëmijë, thotë se rezultatet e këtij studimi janë të forta për shkak të mostrës së tij të madhe të bazuar në popullatë për një periudhë të gjatë kohore.

“Ky është studimi më i madh i përdorimit të pompës së insulinës tek fëmijët. Ajo gjithashtu ka periudhën më të gjatë përcjellëse të çdo studimi të terapisë së pompës së insulinës tek fëmijët, "thotë ajo.

Dr. Davis shton:

"Të dhënat tona konfirmojnë se terapia e pompës së insulinës siguron një përmirësim në kontrollin e glicemisë i cili është i qëndrueshëm për të paktën shtatë vjet.

Megjithëse kjo nuk është një provë e rastit, është përvojë "e jetës reale" në një mostër të madhe të bazuar në popullatë gjatë një periudhe kohore të zgjatur dhe, si e tillë, jep informacion të rëndësishëm. "

Në hulumtime të tjera mbi pompat e insulinës, të paraqitura në Shoqatën Amerikane të Diabeteve të 73 -të seancave shkencore në agoikago këtë vit, një model i pompës së insulinës u gjet për të zvogëluar hipoglikeminë e natës pa ndikuar në nivelin e hemoglobinës të glikuara.

Autorët e këtij hulumtimi të fundit shënojnë se nga fëmijët që përdorin terapi pompë, 38 ndaluan trajtimin gjatë rrjedhës së studimit.

Ata shpjegojnë se disa fëmijë mund të kenë ndalur sepse u lodhën nga vëmendja shtesë e marrë për të menaxhuar pompën. Fëmijët gjithashtu mund të shqetësohen për pamjen e tij fizike.

  • Pediatria/Shëndeti i Fëmijëve

pompat e insulinës ‘më efektive sesa injeksionet’ për diabetin e tipit 2

Për pacientët me diabet tip 2, menaxhimi i gjendjes mund të përfshijë injeksione të shumta ditore të insulinës. Por një studim i ri i botuar në Lancet sugjeron që pompat e insulinës mund të jenë më efektive për kontrollin e niveleve të sheqerit në gjak.

Kjo nuk është hera e parë që një studim ka protestuar mbi përfitimet e pompave të insulinës. Vitin e kaluar, Medical News raportoi sot për një studim që sugjeron që pompat e insulinës janë më të mira sesa injeksionet e insulinës për diabetin tip 1.

Por ekipi i përfshirë në këtë studim të fundit, i udhëhequr nga Prof. Yves Reznik i Universitetit të Caen Côte de Nacre Qendra Spitalore Rajonale në Francë, pretendon se e tyre është studimi më i madh deri më tani që eksploron efektivitetin e insulinës Pompa për diabetin e tipit 2-Lloji që përbën 90-95% të të gjitha rasteve të diabetit.

Diabeti i tipit 2 është një gjendje me anë të së cilës trupi nuk është në gjendje të prodhojë ose të përdorë insulinën e hormonit në mënyrë efektive, duke rezultuar në nivele të larta të sheqerit në gjak. Me kalimin e kohës, niveli i lartë i sheqerit në gjak mund të shkaktojë dëmtim nervor, goditje në tru dhe sëmundje të veshkave, syrit ose zemrës.

Në disa raste, gjendja mund të menaxhohet përmes dietës ose ilaçeve për uljen e sheqerit në gjak, siç është metformina. Por në shumë raste, një pacient mund të kërkojë doza të shumta ditore të insulinës të dorëzuara me injeksion në bark, krahë të sipërm, kofshë ose mollaqe.

Sidoqoftë, Prof. Reznik dhe kolegët vërejnë se rreth një e treta e pacientëve që menaxhojnë gjendjen e tyre me injeksione të insulinës kanë probleme për të arritur nivelin optimal të sheqerit në gjak.