Skip to main content

pagjumësia: Kur mora pjesë në një studim të gjumit

Si është të kalosh një natë në një laborator gjumi? Sa e lehtë është të flesh e lidhur me kabllot e shumta? Dhe a ka ndonjë lidhje midis mikrobiomës dhe gjumit?

happensfarë ndodh gjatë një studimi të gjumit?

Gjumi është një pjesë thelbësore e rutinës dhe shëndetit tonë të përditshëm. Mungesa e gjumit mund të jetë e dëmshme për mirëqenien tonë.

Pagjumësia është një gjendje e gjumit që prek rreth një të tretën e popullsisë së Shteteve të Bashkuara, me 10-15 % të njerëzve që përjetojnë "pagjumësi të rëndë dhe kronike".

Fondacioni Kombëtar i Gjumit përshkruan pagjumësinë si një gjendje në të cilën një person përjeton gjumë të pakënaqshëm, pavarësisht se ka mundësinë për të fjetur. Në terma praktikë, kjo do të thotë probleme për të rënë ose për të qëndruar në gjumë.

Nëna ime ka jetuar me pagjumësi për shumë vite. Gjumi është një temë e rregullt në bisedat tona.

Në rolin tim si redaktor i kërkimit në Medical News sot, unë hasem në studime kërkimore në gjumë rregullisht.

Por, përkundër depërtimit tonë se pse gjumi është i rëndësishëm, ajo që shkakton pagjumësinë nuk është plotësisht e qartë.

Disa muaj më parë, nëna ime mori pjesë në një studim duke parë një lidhje midis mikrobiomës dhe gjumit. Unë isha shumë i prirur të flisja me të dhe studiuesin që drejtonte studimin më pas.

Pra, ja çfarë ndodhi kur Mama Martin kaloi një natë në një laborator gjumi.

Një natë në Qendrën e Gjumit

Unë arrij në Institutin e Avancuar të Kërkimit të Gjumit në Berlin, Gjermani, në 8.00 p.m. Një student i mjekësisë është në detyrë. Ka dy njerëz këtu sot që ajo po kujdeset. Ajo do të qëndrojë zgjuar gjithë natën për të monitoruar përparimin tonë.

Studenti i mjekësisë më çon në një dhomë me një shtrat të vetëm, të stilit spitalor. Ekziston edhe një TV. Kur shtriheni në shtrat, mund të shihni kamerën që do të regjistrojë gjumin tuaj.

Tjetra, ajo bashkon elektrodat.

Ajo vendos dy në këmbët e mia dhe disa në trupin tim të sipërm, të cilat janë të lidhura me EKG. Ajo pastaj vendos më shumë elektroda në krahët e sipërm, duart dhe shumë në kokën time.

Studenti gjithashtu i bashkëngjitet një maskë për të ekranuar për apnea të gjumit në fytyrën time. Shtë e vështirë, dhe indentet do të mbeten të dukshme në fytyrën time për një kohë pasi ta heq në mëngjes.

Më në fund, ajo bashkon një monitor oksigjeni në gishtin tim. Kanë marrë vetëm rreth 5 minuta për të më përgatitur, por e kam të vështirë të imagjinoj që do të shkoj ndonjëherë të fle kështu.

Sapo përgatitja ime të jetë e plotë, unë shtrihem.

Disa minuta më vonë, zëri i studentit të mjekësisë vjen mbi folësin. Ajo pyet nëse mund ta dëgjoj. Pastaj ajo më kërkon të bëj një provë vizioni – shiko majtas, shiko djathtas, sy të hapur, sy të afërt.

Tjetra, ne bëjmë një test frymëmarrjeje. Unë marr frymë brenda, marr frymë jashtë, përmes hundës, përmes gojës time, mbaj frymën time. Në këtë mënyrë, ajo mund të kontrollojë që të gjithë monitorët po punojnë si duhet.

Nëse duhet të shkoj në banjë, duhet ta telefonoj në mënyrë që ajo të mund të më shkëputet nga kabllot. Unë nuk pi shumë në mbrëmje, në mënyrë që të mos duhet ta përdor banjën gjatë natës.

Dritat fiken në orën 10.00 p.m.

Pasi të bie në gjumë, ora fillon të shënojë 8 orët e caktuara të gjumit.

Kabllot nuk janë shumë të rehatshme, dhe unë i vërej ato sa herë që zgjohem. Por, në kundërshtim me pritjet e mia, unë ende arrij të fle mjaft mirë.

rezultate befasuese

Unë kam pasur probleme me gjumin tim që nga viti 2007. Në atë kohë, kam pasur shumë stres në punë, duke përfshirë disa incidenca të ngacmimit. Pastaj kam humbur burrin tim në 2010.

Pagjumësia ime ka qenë e njëjtë që nga fillimi. Shumica e netëve, unë dëgjoj audiobooks kur zgjohem dhe nuk mund të kthehem për të fjetur.

Unë dëgjoj histori që unë tashmë i di, kështu që ato nuk janë shumë emocionuese dhe zgjedh histori qetësuese.

Gjatë natës time në qendrën e gjumit, kam fjetur relativisht mirë, por mendova se kisha fjetur vërtet keq.

Unë isha zgjuar rreth orës 4.00 të mëngjesit. Mendova se isha zgjuar për një kohë të gjatë atëherë.

Kur zbuloj rezultatet, jam i befasuar. Unë, në të vërtetë, nuk isha zgjuar për një kohë të gjatë. Dhe kishte disa zbulime të papritura në të dhëna.

Nuk e dija që fle në pjesën e përparme. Unë gjithashtu me sa duket fle shumë në anën time të djathtë, megjithëse e di që më së shumti bie në gjumë në anën time të majtë. Asnjëherë nuk e dija që lëviz aq shumë kur jam duke fjetur.

Në fund të 8 orëve të mia të gjumit, studenti i mjekësisë më zgjon. Pastaj vjen puna mjaft e gjatë e larjes së mbetjeve ngjitëse të lënë nga elektrodat nga flokët e mi. Më thanë para vizitës time për të sjellë shampo, por nuk isha i përgatitur për sa kohë do të zgjaste kjo.

Pas natës time në qendrën e gjumit, unë dërgoj mostrën time për analizën e mikrobiomës.

Rezultatet tregojnë një çekuilibër të mundshëm në përbërjen e mikrobiomës sime të zorrëve. Në mënyrë të veçantë, ata tregojnë se unë kam një rrezik më të lartë të sindromës së zorrëve që rrjedh dhe intolerancës së histaminës.

Si lidhet kjo me gjumin tim nuk është e qartë për momentin.

Studimi i mikrobiomës dhe gjumit

Pasi fola me nënën time, unë gjithashtu u kapa me Katharina Lederer, e cila është një mjek në Berlin. Ky studim është pjesë e doktoratës së saj mjekësore. tezë Së pari, e pyeta Ledererin nëse ajo kishte kaluar një natë në një laborator gjumi vetë.

"Po, unë kam, dhe përvoja ime ishte çuditërisht [e mirë]. Shumica e pacientëve pyesin se si duhet të flenë me kabllo në kokë, këmbë, gjoks dhe sensorë në gishta. Por shumica e njerëzve, siç bëra unë, bien në gjumë mjaft shpejt. "

Katharina Lederer

Lederer gjithashtu shpjegoi se "shumica e njerëzve janë të befasuar se sa kohë ata flenë në të vërtetë."

“Perceptimi ynë për sa kohë ne flemë mund të jetë orë larg kohës aktuale të gjumit. Sidomos, njerëzit me pagjumësi mendojnë se flenë [për një kohë shumë më të shkurtër] sesa ata kryesisht për shkak të ndërprerjeve të shpeshta të gjumit, "më tha ajo.

A ka ndonjë lidhje midis mikrobiomës së zorrëve dhe gjumit? Lederer mendon kështu.

"Në praktikën time të përditshme në laboratorin e gjumit, unë hasa shumë pacientë që nuk kanë vetëm probleme për të fjetur, por edhe probleme me zorrët e tyre, përfshirë dhimbjen, diarre ose kapsllëk," shpjegoi ajo.

"Të dy kushtet kanë disa faktorë të zakonshëm të rrezikut, të tilla si nivele të larta stresi, lëvizje të pamjaftueshme gjatë ditës, dhe gjithashtu ushqim."

Lederer shpjegoi se hulumtimi lidh trurin tonë dhe zorrët tona përmes boshtit të zorrëve-trurit.

Pra, çfarë po ndodh në këtë studim të gjumit?

"Hapi i parë ishte të zbuloni nëse njerëzit me pagjumësi vuajnë nga më shumë probleme gastrointestinale sesa homologët e tyre të shëndetshëm. Kjo duket të jetë rasti, por numri i studimit është akoma shumë i vogël për të dhënë një domethënie statistikore, "tha Lederer.

"Në një hap të dytë https://harmoniqhealth.com/al/, ne po shqyrtojmë mikrobiotën e një grupi pacientësh me pagjumësi dhe duke i krahasuar ato me një grup kontrolli të shëndetshëm. Fatkeqësisht, kjo është akoma në proces. "

Por a mund të ndryshojë mikrobiomi i një personi të përmirësonte gjumin e tyre, apo do të ndikonte në gjumin e tyre në mikrobiomën e tyre?

"Ka disa studime që tregojnë tashmë se kufizimi i gjumit mund të ketë një efekt në mikrobiotë," shpjegoi Lederer. "Unë dyshoj se ekziston edhe një ndikim anasjelltas, i mikrobiotës në gjumin tonë, por kjo është treguar vetëm në studime të kufizuara me minj akoma."

Ndryshimi i perceptimeve

Pyetja ime e fundit për Lederer ishte nëse marrja pjesë në një studim të gjumit ndryshon qëndrimin e njerëzve ndaj pagjumësisë së tyre.

"Shpresoj kështu", ishte përgjigjja e saj. "Ju nuk mund të rregulloni asnjë problem të gjumit brenda një dite. Shumica e pacientëve vuajnë nga çrregullimet e gjumit për shumë, shumë vite para se të vijnë në qendrën e gjumit. "

"Truri është aq i përdorur, pothuajse i kushtëzuar, të zgjohet në mes të natës ose të lidhë shtratin me emocione negative saqë kërkon një kohë derisa të trajtohen çrregullimet e gjumit," vazhdoi ajo.

Kjo ishte sigurisht rasti për nënën time. Ajo, në të kaluarën, ka përdorur një gjurmues aktiviteti për të monitoruar gjumin e saj, por nuk ishte e sigurt se sa mund t’i besonte rezultateve.

"Marrja pjesë në një studim të gjumit ka sqaruar për mua se unë në të vërtetë fle shumë më tepër sesa mendoja," më tha ajo.

Nëna ime dhe Lederer diskutuan gjithashtu rekomandimet për gjumin në konsultimin fillestar.

Këto nuk përfshijnë lexim ose përdorimin e një telefoni në shtrat, duke mos ushtruar fuqishëm shumë afër gjumit, duke mos ngrënë ose pirë pije me kafeinë për disa orë para se të shkoni në shtrat, duke mos parë ndonjë gjë shumë emocionuese në TV, dhe të merrni lart 8 orë pas rënies në gjumë.

Që nga nata e saj në qendrën e gjumit, gjumi i nënës nuk ka ndryshuar.

Por ajo ndihet më e sigurt në sasinë e gjumit që i tregon gjurmuesit të saj të aktivitetit.

“Ndihem më mirë për gjumin tim pasi pashë rezultatet e natës time në qendrën e gjumit. Unë jam gjithashtu i ndërgjegjshëm për këshilla të mira të higjenës së gjumit që kam mësuar. "

Renate Martin

  • Provat klinike/provat e drogës
  • çrregullimet e gjumit/gjumit/pagjumësia